EnglishСкопје
Битола
Ресен (Преспа)
Охрид (УНЕСКО)
>>Св. Наум
Струга
Куманово
Крива Паланка
Струмица
Крушево
Радовиш
Прилеп
Дебар
Штип
Стоби
Виница
Маврово
Берово

Торонто

360 Македонска продавница, дуќан, сувенири, скулптури...
Скулптури (Лиен Камен)
Сувенири
Привезоци


Почетна > Битола и околија > Битола Бабам Битола - Стара Чаршија Испрати на својот пријател

1.8 MB

Битола Бабам Битола - Стара Чаршија


Битола - градот на трговците, пијаната и конзулите- градот Битола. Најградскиот град како многумина што го нарекуваат, кон крајот на 19. век, благодарение на својата местоположба, прераснува главен стратегички, воен, административен, политички, трговски и културен центар на Европсиот дел на Османлиското царство. Како седиште на Битолскиот вилает, со своите седум пазари, Безистенот, со преку 1000 занаечии и 2000 дуќани, Битола преставува кључен центар за трговската размена на релацијата Виена - Стамбол. Богатите битолски еснафи и трговци изградиле велелепни објекти, кои со својот посебен староградски стил му даваат еден афтентичен и национален белег на Битола.


Privacy Policy | Почетна | Соновник | Хороскоп | Кујна | 360 Дуќан | Коментари | Контакт
© 2006 - 2013 Сите права се задржани 360Macedonia.com
Design & Hosting - nakka.ca