EnglishСкопје
Битола
Ресен (Преспа)
Охрид (УНЕСКО)
>>Св. Наум
Струга
Куманово
Крива Паланка
Струмица
Крушево
Радовиш
Прилеп
Дебар
Штип
Стоби
Виница
Маврово
Берово

Торонто

360 Македонска продавница, дуќан, сувенири, скулптури...
Скулптури (Лиен Камен)
Сувенири
Привезоци


Почетна > Охрид (УНЕСКО) и околија > Манастир Св. Петка Испрати на својот пријател

1.5 MB

Манастир Св. Петка


На падините од ридот Олмец се наоѓа Манастирот Света Петка. На средната страна од надворешниот дел на петостраната апсида е испишан следниот натпис: Манастирската црква е еднокорабна базилка со две куполи. Иконостасот е од 1969г., а во внатрешноста има икони од XX век. Живописана е во ново време од страна на зографот Драган Ристески. Под сегашната црква има остатоци на малтер на пештерска црква. Црквата е проширена во 1922 година за време на свештеникот од с. Велгошти, Алексо Шокарски. Во манастирската црква во месецот Август се изведува поетска вечер на еден од најголемите македонски писатели Живко Чинго, родум од с. Велгошти.


Privacy Policy | Почетна | Соновник | Хороскоп | Кујна | 360 Дуќан | Коментари | Контакт
© 2006 - 2013 Сите права се задржани 360Macedonia.com
Design & Hosting - nakka.ca